Hoe voer je een promotieprijsstrategie voor je bedrijf uit?

Published by Simon Gomez on

Promotionele prijsstelling is een prijsstrategie waarbij een bedrijf tijdelijk de prijs van een product verlaagt om een ​​hogere vraag te bereiken en meer te verkopen. Je weet al wat het uniek maakt van andere prijsstrategieën. De volgende stap is het bedenken van een manier om het in jouw bedrijf toe te passen. Je moet deze drie vragen beantwoorden: waarom, hoe en wanneer.

Het eerste dat je moet weten, is waarom je een promotionele prijsstrategie wilt implementeren. Bepaal wat je doel of doelstellingen zijn. Bovendien moeten ze glashelder zijn.

In het tweede (hoe) deel leg je uit hoe je de strategie gaat implementeren. De vragen wat is het budget en hoe ga je dit invullen, worden hier beantwoord.

De laatste verwijst naar de timing. Met andere woorden, hoe lang duurt de actie en in welke tijd van het jaar wordt deze uitgevoerd?

Dit zijn enkele van de promotionele prijsstrategieën die je in je winkel kunt implementeren.

1- Flash-verkopen

Flash-verkopen zijn wanneer een winkel korte tijd kortingen biedt op veel van zijn producten. Veel winkels zoals Amazon (Prime Day), Walmart (Big Save) en Target (Deal Days) hebben dit soort verkopen. Al deze winkels bieden veel deals in elke categorie.

De meeste van deze deals worden niet vaak aangeboden gedurende het jaar, dus de kortingen zijn exclusief voor die speciale dagen. Aangezien deze kortingen een korte tijd geldig zijn om meer inkomsten te genereren en de verkoop te verhogen, is dit een voorbeeld van promotionele prijzen.

2- Seizoensverkoop

Seizoensverkopen zijn vergelijkbaar met flash-verkopen, maar ze zijn gericht op het verplaatsen van dingen in je voorraad op een specifieke datum. De meest voorkomende seizoensverkopen zijn back-to-school, zomerverkopen en winterverkopen. De artikelen die je aanbiedt moeten verband houden met de verkoop. Je kunt bijvoorbeeld de prijs op een hamer op back-to-school-verkopen niet verlagen, omdat ze niet met elkaar in verband staan. Klanten merken dit en trappen hier niet in.

Een goed voorbeeld van seizoensverkoop is de verkoop van zomerkleding en zomer gerelateerde objecten. En voor de winter, jassen of sjaals verkopen voor de winter. Op deze manier kun je deze periodes gebruiken om spullen te verkopen die gerelateerd zijn aan dat seizoen, waarvan je weinig voorraad hebt, oude collecties en je wilt verder.

3- Koop er een, krijg er een gratis

Dit is een van de meest voorkomende promotiestrategieën. Het wordt veel gebruikt in restaurants, supermarkten en kledingwinkels. Met deze strategie biedt je een gratis product of dienst aan om de aankoop van een ander product aan te moedigen, en je zult veel verkopen. Hier moet je voorzichtig zijn. Aangezien je gratis een ander product geeft, moet je verstandig het product kiezen dat je winst kan opleveren tegen een lagere prijs maar in grotere volumes.

Hoewel halve prijs een tweede variant is van de prijsstelling, werkt deze niet zoals de eerste. Dat gebeurt omdat klanten weten dat het product met de laagste prijs de korting zal krijgen. Daarom is de aanbeveling om er een te kopen, er een gratis te krijgen.

4- Loyaliteitsprogramma’s

Dit zijn beloningsprogramma’s waarbij je jouw afgeprijsde producten en aanbiedingen aan klanten aanbiedt om herhaaldelijk te kopen. Klanten krijgen punten bij elke aankoop die ze doen. Hoe meer aankopen ze doen, hoe meer punten ze krijgen en dat betekent betere voordelen. Voorbeelden van loyaliteitsprogramma’s zijn het frequent flyer miles-systeem of een kapperszaak waarbij je na een bepaald aantal bezoeken in een vaste periode gratis geknipt wordt.

De dynamic pricing (DRS) software module van PriceTweakers heeft meer dan 30 verschillende prijsregels, waardoor het voor iedere webshop mogelijk is om de juiste prijsstrategie te maken en deze automatisch te implementeren in je CMS. Dat scheelt jouw en het bedrijf veel tijd. Ben je geïnteresseerd in de beste prijssoftware op de markt om je omzet en marges te verhogen? Neem contact op met PriceTweakers.

Meld je aan voor meer nieuws en updates!
Ontvang maandelijks de laatste info over de markt.